Tuesday, 16 June 2015

.. HSG PROCEDURE ..

.. ASSALAMUALAIKUM ..

Macam yang dijanjikan..
Kita bermula dengan HSG procedure..

Takyah nak bebel merapu..
Kita stret tu de poin je k.

LPPKN refer ana pegi buat HSG kat klinik area bangunan DBKL..
Tapi bila Ana tanya doc laki ke pempuan.. 
Nurse tu cakap doc laki..india..
Ku tak rela nak menadah MAHKOTA ku kepada doc lelaki..
India pulak kan..
So nurse cakap nak buat kat mana2 pon ok..

Apa yang Ana survey..
KPJ Tawakal harga paling berbaloi..
Dalam RM180-RM190 sahaja..
Pusrawi dalam RM300-RM500..
Tapi disebabkan company Ana cover pusrawi..
So Ana buat kat pusrawi..

Macam yg Ana inform sebelum ni..
HSG adalah benda yg paling seriau Ana nak buat..
Sebab dulu dah penah buat..
Dulu lepas HSG, hati gembira..
Pegi makan.. Balik umah.. Happy2..
Sejam selepas..
Nahhhhhhhhh...
Krem perut.. Krem yg Ana xpenah rasa sesakit itu..
Jalan xleh lurus..
Kene bongkok macam nenek kebayan..
Peluh takyah cakap la..
Rase mcm nak beranak sume ade..
Start dari ni la Ana kerap senggugut and gastrik teruk..

**Ana.. ko cakap xnak bebel..
Hahahahahahahahaha..

Ok.. Pagi tu pegi Pusrawi..
Daftar..Tunggu giliran..
Appointment pukul 8AM..
7AM Ana dah telan panadol siap2..
(sejam sebelum HSG, kene makan paracetamol/ubat tahan sakit ok!!!!)
Masa daftar tu.. 
Nurse cakap doc pukul 9.30 baru ade..
Haku ni dah makan ubat pukul 7AM..
Dah 2jam setengah tuuuuuuu...
Sekali nurse cakap..
"takpe..ubat tahan 8jam.."
fineeeeeeee...

Tunggu punya tunggu punya tunggu..
Sambil minum air kotak..
Sambil makan kuih ketayap..
Kuih cok badak utk membadakkan lagi badan..
dan kuih2 badak yg lain..
Nama Ana pon dipanggil..

As usual..
Kene tanggal baju,seluar,seluar dalam..
Pakai baju sepital bagi..
Baju ala2 kurung kedah dgn kain ala2 kain batik..
Jadilah wanita ayu sebentar..
Haahahaaaah.....

Lepas salin baju,
baring dekat tempat yg dia nak KAJI hgko satgi..

Ni antara barang yang diperlukan utk HSG..
** sumber : Google la derrrrrrr

Nampak x speculum tu..
Atau nama manja dia..MUNCUNG ITIK..
Haahahahahahahaha..
Itu muncung, kasi sumbat sama kita punya MAHKOTA..
Feel dia??
Bestttttttttttt...
Kikikikiki..
Lepas masuk,dia ketatkan skru untuk kasi menten nganga..
bunyik krek krek krek..
kihkihkih..
Tapi TAK SAKIT LA!!!!!
Kalau nurse tu ganas,memang akan senak sikit..
Tapi kita jz relax,tarik napas,hembussssss...
Si muncung ni xsenak mana..
LEPAS NI ADE YG LAGI SENAKKKK..


AHHAAAAAA... Benda Alah ni la yang senakk..

Nampak itu benda??
Dia masukkan tiub ni dalam rahim kita..
Tiub ni la yang akan diinject dye..
Dye tu cecair yg akan mengalir dekat tiub kita..
And perjalanan dye tu la yg doc tengok kat screen..
Kalau sangkut2.. Maybe ade lekatan ke apa..

Dye ni sepatutnya keluar balik..
Tapi kalau x keluar,maybe tiub blocking or pape je la..
Me bukan doktot ye..
Me terangkan ikut apa yg me pehey..


Beginila kejadiannya

Tengok anak panah hijau tu ha..
Tu la perjalanan dye..
Dia akan keluar balik..

Ok..
Buat dekat pusrawi,kejap je..
Doc pon buat soft je..
Tak macam yg dulu..
Dulu punye..
Allahhhhh..
Malas ah cite..

So result HSG Ana..
Tiub OK..
Cuma sebelah tiub macam panjangggggg cket..
and rahim agak menyenget ke kiri..
Tapi doc cakap Ok je..
So..Ok..Ok la..
Nak cakap ape lagi kan??

Thennnnnn...
Ana dh request awal2 kat doc..
Lepas HSG,bagi Ana rest dekat wad emergency..
Sebab!!!!!
Ana takut kes dulu berulang..
In case Ana sakit..
Ana leh terus mintak ubat..
Takde la Ana nak membongkok2 mcm dulu..

Tapi!!!!!!!
Nak dekat dua jam jugak baring kat wad tu..
Takde plak rase sakit pape..
Elok je behave perut ni haaaaa...
So Ana ajak la BIG BABY blah,,
Anta Ana g opis sebab ade meeting..

Sampai opis..
Masuk muke happy..
Masuk meeting mcm biase..
30 minit lepas meeting..
Rasa nak berak!!!!
Nak kentut!!!!!
Erk.....
Lari2 g toilet..
Takmo plak berak!!!!!

Masuk balik meeting..
Tapi!!!!!!!
Rasa balik nak berak..
nak muntah..
semua ada..

jengjengjenggggggg...

DIA DATANG!!!!!!
DENGANNNN SAKIT SAKITTTNYAAAAAAA...

HAMEK KAUUUUU...
Ana sakit perut kat opis..
Dah stat bongkok2..
Dah stat nangis2..
OMG!!!!
I REALLY HATE DIS SO MUCH!!!!!
Tak suke org tgk aku sakit!!!!
tak suke org tgk aku nangis!!!!!
sebab!!!!!!
Tak semua org paham aku sakit mcm mana..
Takut org cakap aku ni mengada..
**memang ade pon org ckp mcm tu.. ikut jahat hati,nak je aku doakan org tu rasa sakit yg aku tanggung ni..huh!!!!!!!!!!

So..nak buat apa lagi..
Kol la si BIG BABY..
Minta datang amik Ana..
Bawak g sepital..

Sampai sepital..
Terus tolak wad kecemasan..
Inject ubat tahan sakit kat montot..
Masuk drip sebotol..
Ana pon mamaiiiiiiii...
Then kalau lelap,lelap la mata ni..
Kalau x,mulut ni la x henti2..
ALLAH..ALLAH..ALLAH..
Sakit korangggggg...

Lepas tu..teringat kata2 nurse pagi tadi..
UBAT TAHAN 8 JAM..
Ana makan pagi tadi pukul 7AM..
Ana start sakit pukul 3.30PM..
No wonder..
Kesan ubat dah abes!!!!!

Ni effect HSG untuk Ana..
Bukan Ana sorang yg rasa effect ni ok..
Ramai je kat luar sana yg rasa crampt jugak..
Ade yg xde effect apa2..
u should bersyukur!!!!!!
JGN SESEKALI CAKAP ORG YG KENE EFFECT TU MENGADA!!!!!

Ada dikalangan kwn2 Ana..
Effectnya jadi allergic..
Naik bintat2 besar 1 badan..

Lepas HSG..
Normally kita akan keluar darah sikit..
Sikit je..
Macam light flow masa period..
Jangan panik ok..
Thats normallllll...

Berita baik lepas HSG..
Ramai jugak yang conceive lepas HSG..
Antara reason yg logik..
Sebab dye tu cleankan kita punya tiub..
So sperm boleh jalan tanpa gangguan..
**Ana antara yg conceive lepas HSG..
Alhamdulillah..

So korang..
Ape yg Ana leh huraikan..
Procedure HSG mmg agak menakutkan utk Ana..
Sebab Ana x sanggup nak lalui sakit selepasnya..
Masa HSG, rasa senak kejappppp je..
Masa dia masukkan tiub halus tu je..
Korang rasa mcm nak berak camtu..
Tak sakit sangat pon..

Tapi its good..
Sebab kita boleh tau tiub kita ok ke x ke..
Kalau x ok,then boleh proceed usaha lain pulak kan..

Macamni la pengorbanan..
Pengorbanan kita yg SUSAH PAYAH nak kan sekurang-kurangnya SORANGGGG je anak..
Berkorban duit..
Berkorban sakit..
Tapi x ramai yg faham..
Ramai yg kata,x cukup usaha la..
 x pandai la..
itu la..
ini la...
Sedangkan dorang x tau sakit pedih kita dok usaha macam2 kan!!!
TTCians mesti paham apa yg Ana cakap ni..
Kannnnnnn...

Dah panjang ni wey..
Sian korang..
Bosan..
Ok stop..
Babai..




No comments:

Post a Comment