Thursday, 14 March 2013

!!!KAYAP ULAR!!!

ASSALAMUALAIKUM..

Besiaran dari umah, menaip menggunakan laptop HP Pavilion dv2 ditemani rasa sejuk aircond dan setempek sireh tumbuk di pinggang..

Topik : Kayap ular..

Motif??

Korang ingat lagi tak ana ade bagitau ntry yg lepas2 yang ana rase sakit pinggang blah kanan and mungkin betul kne appendik.. Sakit dia tu, bila kita gosok2 area situ, mcm rase pedih dan panas macam kalau kite melecur kene api atau air panas atau apa2 saja yang panas..

Hari selasa  lepas, Ana sampai menangis sebab rasa dia cm pedih sangat2 and masa tu memang Ana dh fikir yang Ana confirm kene appendiks tapi Ana takut nak pegi cek..

Sakit berlarutan sampai jumaat.. And masa ari jumaat, Ana tengah mandi.. Tengah syok2 main buih sabun 1 badan, tetibe rasa macam ada ruam2 kecil di bahagian atas pungung belakang pinggang sebelah kanan.. Then terus tanya MR J ape mende.. MR J cakap just ruam kecil and maybe allergic.. Padahal Ana xpenah ada allergic!!

Ruam masih kekal sehingga ke hari isnin.. Kebetulan pulak ruam tu naik di tempat Ana kene cucuk ubat tahan sakit masa ana gastrik and period pain hari tu.. So Ana fikir mungkin Ana allergic ubat yang di cucuk tu..

Petang isnin lepas habis kerja, terus ajak MR J pegi klinik sebab kalau betul Ana allergic ubat, Ana WAJIB tau ubat apa sebab xde la lepas ni terkena lagi..

Sampai je kat klinik, Ana masuk ke bilik doktor dgn satu senyuman ikhlas.. Selama ni Ana kalau masuk bilik doktor ni msti dengan muka menangis atau pon mmg tgh nangis sebab gastrik @ period pain.. Hikhik..

Doktor  :  Ye Siti Rohana.. Ada apa2 yang saya leh bantu.
Ana  :  Saya xtau la doktor.. Ada ruam2 naik kat badan saya ni start jumaat hari tu.. Pedih je..
Doktor  :  Ermmm.. Ok.. Meh saya tengok sikit ruam tu.. (Perhatian.. Doktor perempuan ye.. Sebab tu Ana suka pergi klinik ni sebab dia ada 2 doktor and dua2 perempuan and dua2 sangat lemah lembut..)
Ana  pon selak la kain baju kurung, legging (sebagai kain dalam) and slua dalam.. Tak semena2, muka doktor berubah..
Ana  : Kenapa ye mcm tu doktor.. Saya allergic ke??
Doktor  :  Ini bukan allergic ni.. Ini Kayap Ular!!
Ana  :  Apekemendenya kayap ular tu doktor?? (sambil gelak2 mcm takleh terima kenyataan and xpenah dgr pasal kayap ular)
Doktor  :  Awak jangan main2 dengan kayap ular ni.. Bahaya.. Dalam banyak2 kayap, kayap ular ni paling bahaya.. Nurse!!

Doktor panggil nurse dia and suruh nurse dia cek ade tak stock ubat bla bla bla.......

Ana  : Macam mana leh jadi kayap ular ni doktor.. Apa simptom2 dia?
Doktor  :  Kebiasaannya orang yg pernah kena chickenpox @ cacar air masa kecik2 dulu akan kena kayap ular ni bila antibodi dia menjadi lemah bila dewasa.. Masa kite kena chikenpox, ada 1 kuman dari chikenpox tu yang masih kekal dalam badan kita.. And sampai 1 tahap apabila kita sakit and antibodi menjadi tersangat lemah, pada masa itu kayap ular ni akan terjadi.. Selain dari itu, ianya juga berjangkit dari sentuhan dan sebagainya.. So itu antara simptom2 kayap ular ni..

OK!! Bila doktor dah terangkan mcm tu, Ana pon teringat la yg Ana dok klua masuk wad masa gastrik and period pain hari tu.. So mungkin sebab masa tu antibodi Ana lemah atau mungkin jugak melalui jangkitan.. Ye la.. Ana dok baring2 kat katil wad kecemasan tu, lepas tu pakai baju untuk xray.. xray kan dia hanya sediakan sehelai baju.. Tah berapa ramai yang dah sarung baju tu and mungkin salah sorang nye tengah kena kayap.. Mane la kita nak tau kan??

Mencelah pasal perjalanan TTC jap!!

Ana sempat tanya doktor pasal boleh ke kalau Ana nak amik EPO sebab Ana ade cyst..

Ana  :  Doktor, dah kebetulan ni saya nak tanya la.. Saya ade cyst and period lately ni xregular.. Boleh ke saya amik EPO??Ada kesan x pada cyst??
Doktor  : Awak punya cyst area mana ye??
Ana  :  Tak silap saya di dinding rahim..
Doktor  :  Actually awak nak amik EPO ni untuk apa??
Ana  :  1stly utk regularkan my period then of course saya nak mengandung coz saya pon kawin dah lama..
Doktor  :  Ermmm... Kalau mcm tu xde masalah untuk awak amik EPO.. Tapi make sure mase 1st day period sampai awak ovulation.. After that, stop dulu sampai la next cycle.. Jangan makan balik selagi awak xperiod..

Bila doc cakap mcm tu, lega la hati Ana.. So lepas ni Ana leh makan EPO tanpa ragu2..

** Doktor ni xberani pegang pon kayap Ana.. Dia hanya tengok je.. Mungkin dia takut berjangkit.. Kebiasaannya lepas doktor ni habis cek, dia akan salam Ana.. Tapi kali ni dia xsalam.. Huh!! Sungguh kecik hati ku.. Macam la daku ni ada penyakit HIV.. Hehe..

Berbalik kepada kayap ular tadi.. Ana sampai je rumah, Ana terus tanya pak google berkenaan kayap ular ni.. Bila baca artikel berkenaan kayap ular ni, memang amat menakutkan ok!! Ana terus capai fon and kol abah..

Ana  :  Assalamualaikum abah.. Ana ni.. Abah kat mana tu..
Abah  :  Waalaikummussalam.. Abah kat tempat niaga.. Nape??
Ana  :  Abah, Ana baru balik klinik.. Doktor cakap Ana kena kayap ular la bah..
Abah  :  Ha?? Kayap ular?? Pegi call Wak Li (pakcik.. Kenapa WAK?? Sebab saya orang JOWO.. hehe) cepat.. Tanya dia macam mana.. (Suara abah sangat la risau..)
Ana  :  Ok abah..

Ana pon terus la call pakcik Ana yang Ana panggil Wakli tu..

Ana  :  Assalamualaikum Wakli.. Ana ni..
Wakli  :  Waalaikummussalam.. Ha Ana.. Kenapa..
Ana  :  Abah suruh call Wakli.. Ana kena kayap ular ni.. Abah suruh tanya Wakli mcm mana nak ubatkan..
Wakli  :  Ha!! Kayap ular?? Bahaya tu.. Ngko pegi cari JANDA YANG KAWEN DGN BUJANG..
Tersembur gelak besar Ana.. Ape kene mengene pulak dgn JANDA KAWEN BUJANG!! Korang pon gelak!! Korang pon pelik kan??
Ana  :  Wakli ni.. Ana ckp bebetoi, dia main2 lak.. (sambil gelak2)
Wakli  :  Laaaaaa... Ko gelak kat aku.. Aku cakap betul la.. Kalau xde, balik kampung sekarang.. Depan umah nenek tu ada..
Ana  :  Ada apa wakli?? (masih xpercaya)
Wakli  :  Ada orang yang boleh ubatkan la.. Balik sekarang!! Bahaya tu.. Takut nanti dah menjalar.. Kalau becantum bahaya!!
Ana  :  Ye la Wakli.. Ana balik sekarang..

Lepas berbincang sekejap dgn MR J and masa tu 1 badan Ana dah menggigil.. Tetibe Ana rasa takut sgt sebab semua org cam cuak bila dgr pasal kayap ular.. Ana pon terus capai baju2 yg perlu, barang keperluan, bantal busuk (ye!!saya ade bantal busyuk.....hikhik) sumbat dalam beg, terus gerak balik kampung kt SUNGAI BESAR, SELANGOR..

Pukul 10.30pm, selamat sampai kat kampung.. Borak2 ngan nenek.. Tanya nenek camne nak ubat kan.. Nenek cakap sok pagi kita pegi umah depan tu.. Dia janda tapi kawen bujang.. (Dalam ati Ana, maknenye memang bukan mainan la Janda Kawen Bujang ni..Hehe)

Esok pagi, Ana, MR J and nenek pergila kat umah janda tu.. Jalan kaki je.. Bawak daun sireh dgn air kosong..

Dalam fikiran Ana mungkin janda tu muda lagi.. Rupanya dh tua.. Dah sebaya ngan nenek Ana pon.. Hurmmm.. Orang jawa, kalau makcik tu umur dia lebih kurang ngan nenek kita, panggilannya EMBAH..

Nenek pon bagitau la embah tu hajat datang.. Embah tu pon berborak la bahasa jawa dgn nenek.. Ana faham apa yang diborakkan.. Tapi nak menyampok dalam bahasa jawa, memang tak la.. Tak pasal2 kena sepuk je kang.. Hehe..

Embah tu ambik la daun sireh yg nenek bawa, pinang dgn kapur.. Dia tumbuk lumat pakai lesung batu.. Lepas dia tumbuk lumat, dia amik sikit sireh tu, pastu dia masuk dalam mulut dia, dia kunyah2 sikit, pastu dia sembur kat tempat kayap Ana ni..

Lepas je dia sembur, kayap Ana ni rasa panassssss je and pedih.. Mungkin dia berlawan kot dgn sireh tu..SETTLE!!

Tapi buka baik terus ye!! Sebab kayap Ana ni diperingkat permulaan.. "Mata" kat kayap tu baru nk ade air.. Sekarang ni mata dia dh membesar and memang mcm ada air.. Mungkin dia akan pecah and lepas tu dia kering..

Alhamdulillah, kayap Ana xmerebak @ menjalar sampai sekarang ni.. Cuma yg dh ada tu je kene tunggu sampai dia baik.. And Ana masih continue MC.. Setiap dua hari, kena datang klinik cz doktor nak tengok perkembangan and selagi tak baik, selagi tu sambung MC.. Hadoiiii.. Tak pasal2 rekod kedatangan jadi tak cantek!!

Lagi Ana nak share.. Pantang larang kalau kita kena kayap ni antaranya JANGAN SABUN DI TEMPAT KAYAP TERSEBUT.. Mungkin xnak bagi die makin berair cz kalau die berair and kita gosok tempat lain, mungkin die merebak..JANGAN MAKAN BENDA2 GATAL MACAM SEAFOOD, TELUR DLL..JANGAN SESEKALI MENGGORENG APA2 DALAM RUMAH DAN JANGAN DENGAR ORANG MASAK YANG GORENG2.. Tak kisah la sesiapa yang ada dlm rumah tu.. Jangan sesiapa pon goreng apa2.. Ini kenyataan ye.. Semalam MR J goreng ikan merah unuk bg Ana makan.. Masa dia goreng tu, automatically kayap Ana tu mengenyam and panas........ Serius tk tipu!!

Sorry la korang.. Entry kali ni agak panjang berjela.. Bukan apa.. Bende ni untuk kebaikkan.. Ana share kan pengalaman Ana.. Lepas ni kalau korang ke kawan2 korang ke family2 korang ke yang tetibe rasa badan tak sedap and bila gosok kat sesuatu anggota badan tu rasa pedih2 melecur, SILA HATI2 YA!! Selepas 2-3 hari, ruam2 kecil akan naik pada tempat yang kita rasa pedih n panas melecur tu.. Masa tu sila la ke klinik SEGERA untuk amik ubat..

Perhatian jugak, ubat kayap ni amatla mahal.. Ana punya ubat total RM150.00 (bg Ana mahal la coz Ana bukan orang senang..) Ubat yang Ana dapat :

1) CHLORITON TABLET 4MG (Tahan Gatal - MENGANTUK).. Di makan sebiji, 3kali sehari BILA PERLU
2) DICLOSIAN 50MG (Tahan sakit).. Di makan sebiji, 3kali sehari BILA PERLU
3) ACICLOVIR 400MG (Antivirus).. Di makan sebiji, 4kali sehari HABISKAN
4) PEPZEN 5MG (Bengkak).. Di makan sebiji, 3kali sehari HABISKAN
5) VICIDE CREAM 5%.. Krim ni sapu 5kali sehari.. (Tapi Ana tak sapu cz hari tu doc dah pesan kalau berubat kampung and kena sapu apa2, jangan campur dgn krim ni..)

Ok la.. itu je yang dapat Ana share kan..Doakan Ana cepat sembuh ye.. Tq..

OOOO... Perhatian jugak.. Apa yang Ana dapat tau, untuk berubat dengan JANDA KAWEN BUJANG ni, kena pastikan yg JANDA tu dah ada zuriat selepas berkahwin dgn BUJANG tersebut.. Bermakna anak Janda tu dgn Bujang tu la.. Sebab pakcik Ana cakap kalau xde zuriat, xmenjadi ubatnya..

And ada jugak yang berubat menggunakan parang lama.. Parang tu diketuk kat tempat kayap tu untuk matikan dia.. Ada jugak yg bawak kelapa muda jumpa dgn JANDA KAWEN BUJANG tu lps tu kelapa tersebut dibakar dan ditumbuk.. WALLAHU'ALAM.. 

Pucuk pangkal nye, tuhan bagi sesuatu penyakit itu pasti ada penawarnya.. Baik atau tidak penyakit tersebut adalah kekuasaan dari Nya juga.. Dan sesungguhnya jangan la kita mengeluh sekiranya kita di timpa sesuatu ujian kerana dari ujian itu, Allah ingat kat kita and supaya kita ingat juga pada Nya..

K.B.A.I..

46 comments:

  1. Info yg baik...saya baru kena kayap..dah 2hari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh ye ke..So dah berubat ke belum??Kena bahagian mana??Hati2 ye..Jaga makan..Ana faham sengsara dia macam mana..

      Delete
  2. Dah jumpa Dr..dia bagi antibiotik sama krim defuzin..nampaknya mcm tak merebak..sebelah badan jadi,depan belakang..setompok besar bawah ketiak..doakan saya cepat sembuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya bukan antibiotic. anti viral kot. sbb herpes zooster ni bukan disebabkan oleh bacteria :)

      Delete
  3. Boleh dapatkan kontek janda tue ke? bkn apa, saya dah kena kayap nie dah nak masuk 1 tahun.. tapi tak jugak sembuh2.. dah cuba rawatan moden and tradisional, dua2 tak berjaya.. and now still jugak kayap tue tumbuh.. risau jugak.. bak kata pak cik yg pernah rawat saya, kayap yang tumbuh kat badan saya jenis kayap ayam.. i pun x pernah dengar kayap ayam, sebab yg faymes is kayap ular.. my mom pulak bg tahu kayap bunga.. apa2 jer la.. yang penting nak hilangkan kayap kt badan nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..sorry ye lambat reply..kayap awak tu merebak ke atau asyik kene di tempat yang sama??boleh email pada saya fon. no awak tak..contact no. nenek tu saye xde..tapi kalau nak pegi,saya boleh bawakkan..insyaallah..

      Delete
    2. Salam sity nk tau umah mck tu kat ne ramai dlm umah mak kena oenyakit ni

      Delete
    3. Salam..
      umah makcik tu dekat sabak bernam,selangor..
      kayap ni memang berjangkit..
      elakkan pakai tuala yg sama..
      kalau orang yg kene kayap tu baring dekat mana2,kalau boleh lapik la..
      sebab takut air bisa melekat..
      nanti orang lain duduk,berjangkit..
      baju pon kalau nak basuh elok diasingkan..
      rendam dulu baju2 dengan air panas..
      Ana simpati dgn awak..
      harap family awak sembuh cepat ye..

      Delete
    4. Ni dah kali kedua kena kayap,tengah merasa la ni.yg lepas oct 2013,,ni lak ore sambut kong si fat choi kite sambut kayap 2nd round,,,,,, nasib la belalang

      Delete
  4. Slam saye pon kne kayap . Pegi kt doktor dye kte kayap ular sye bru 14 . Sye xtau nk.buat ape . parent dh crik janda y kawen ngn bujang tp x jmpe . Cmne ehhh . Pedihhh sgd . Sye kne dkt bahagian buah dada kanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kayap awak baru 14??maksudnye??hurmmm...awak kene dah berapa lama??

      Delete
    2. sy syorkn cuba krim d bwh ini mn tau allah izin smbuh..
      salam, saya ada hasilkan krim telah terbukti berkesan untuk kayap. disapu rasa sejuk, hilang gatal dan rasa pedih dlm 1@2hari sudah kering. Untuk mencuba hubungi Hj Man0134389413.Harga RM 12.00 satu..tk

      Delete
  5. Kawan-kawan yg pernah kena kayap ular contact sy di nombor ini dengan code 'kayap-ular' samada anda sms atau Whatsapp: 0196033281..saya tak ada ubat tapi ada pengalaman terkena kayap ular waktu form 3 tak silap...berikut cerita sy yg C&P sahaja:

    Ada lagi satu penyakit kulit 'KAYAP ULAR'..saya pernah kena waktu tingkatan 3.

    Ya Allah peritnya sakit tu.. Dia macam campak berbiji biji pada badan dan setiap dr gelembung2 kayap tu terdapat air bisa.

    Gatalnya tak perlu nk cakap..bila pecah digaru bisa bisa tadi.

    Dikatakan kayap ular mampu membunuh jika telah bercantum keliling pinggang/badan..Waullahualam.

    Ubat doktor waktu itu tidak berkesan. Keluarga saya bawa ke Sensei Tabib Cina di sekitar kedai lama Johor Bahru. Tabib tersebut memberikan ubat dalam bentuk sayur peria yg telah kering (serbuk-serbuk).

    Serbuk peria tadi dicampurkan dengan sedikit air dan disapukan pada kawasan kulit badan yg terkena/dijangkiti bakteria kayap ular. Alhamdullilah mmg berkesan..

    Mungkin sayur peria juga elok utk peubatan penyakit kulit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you awak..sharing is caring.. :-) so sesapa yg nak try boleh la contact en/cik ini ye..

      Delete
    2. Daun atau buah peria mmg ubat utk penyakit kulit... saya baru seminggu sembuh dr penyakit cacar air.... emak saya sediakan daun peria untuk mengeringkan cacar2 dbadan dan muka saya... alhamdulillah dengan izinNya, saya sembuh spt sediakala..

      Delete
  6. Salam. Saya tak pasti saya sakit apa. Tapi simptom2 nya mcm kayap ular. Dah 2 3 hari. Try check dkat klinik dalam u, dia bgi krim biasa je. Saya risau sangat benda ni berlanjutan. Bole tolong saya tak?

    ReplyDelete
  7. W'salam..

    Mcm mane nk cakap ek..
    Means awak ade rasa bisa2 tu tapi xkeluar ruam lagi ye??
    Maybe sebab xkeluar ruam2 tu lagi,sbb tu doc ingat xde apa2..
    Sakit dekat area mane ye??
    Kalau dah confirm yg simptom2 tu adalah kayap,apakata awak call encik/cik yg komen kat atas tu..

    ReplyDelete
  8. Risau la..sy pun baru je disahkan menghidap kayap..kayap ular rasanye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Kayap ada macam2 kayap..
      Doc dah sahkan ke awak betul2 kene kayap ular??
      sebab kayap ular ni merebak ikut urat saraf..
      apapun,berpantang ye..
      mcm yg ana cakap tu..
      jgn makan goreng2,jgn dengar org masak goreng apa2..

      Delete
  9. Baru je kena ni. Dpt ubat sapu ngn pil je tapi takot ar . Bole bantu tak jumpa embah tu :( iezz - 0122310769

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam iezz..
      sorry ye..xsempat nak reply..
      sekarang awak mcm mane??
      dah ok x??

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Haji Man..
      terima kasih atas perkongsian ya..
      harap krim Haji Man dapat membantu org yg sakit kayap ni..

      Delete
  11. salam...
    nk tanye ckit...
    pemulaan kayap memang akan keluar line bulat dulu ek pada badan....
    sy xtau same ade btul kew x sy kene kayap....
    tapi nampak dye dh mula merebak....
    tolong2.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      line bulat mcm mane ye maksud awak..
      mcm ana pada mulanya akan rasa pedih2 mcm melecur kena api tu..
      lepas tu akan naik ruam2 kecil..
      tak pergi cek dekat klinik??

      Delete
    2. ade wechat or whatsapp leh r sy htar pic....
      klinik xpegi pon....
      pedih 2 xder tp gatal 2 ade r skit2....

      Delete
    3. boleh emailkan je pada saya??
      ananinonunina@gmail.com

      Delete
    4. Salam, en smohd asyura klu xsilap ada order krim mutiara bumi. Apakah sudah pulih selepas guna krim ini. Harap share untuk bantu yg lain..tk

      Delete
  12. Kalau hidap kayap, walaupun kayap dah hilang..sakit saraf disebabkan oleh serangan kayap tu boleh disembuhkan dengan Vivix tau..macam testimoni dalam entri saya ni

    http://www.freevitamin.my/2013/11/testimoni-vivix-sembuhkan-kayap-dan.html

    ReplyDelete
  13. salam, saya ada hasilkan krim telah terbukti berkesan untuk kayap. disapu rasa sejuk, hilang/kurang gatal dan rasa pedih dlm 1@2hari sudah mulai kering. Untuk mencuba hubungi Hj Man 0134389413. Harga RM 12.00 satu..tk

    ReplyDelete
  14. Salam ana..saya pn terkena kayap..tapi kayap tapak anjing..sakitnya hanya Allah yg Maha Mengetahui kan..masa mula2 rasa sengal2 peha n pinggang..pastu naik ruam2 berisi air bisa..pegi klinik doc ckp herpes..dia xdpt bg ubat sebab sy sedang mengandung so bg krim sapu je..
    So far berubat dengan cara tradisional,ambil air penawar n sapu tmpt kayap dgn daun delima campur bedak sejuk..malam2 mst nangis xleh tido..sakit..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ayda..
      Allahuakbar..
      Tabahkan hati ye..
      Jangan sesekali makan sebarang ubat..
      Sebab awak tengah preggy..
      Setahu ana ubat kayap ni "kuat"..
      Pantang makan jugak ye..
      Ana doakan awak pulih sepenuhnye secepat mungkin..
      Insyaallah..

      Delete
    2. Salam, cubalah krim mutiara bumi. InsyaAllah brksn. layari krimmutiarabumi.blogspot.com

      Delete
    3. Slm, try la krim mutiara bumi. ramai dh baik dgn izin Allah.hrgnya xmhl..tk

      Delete
  15. salam kak. kalau hasil perkahwinan jamda dngm bujang tu tkde anak,memang tak berhasil ye? sebab orang yg ubatkan saya tu takde anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      ana pon xpasti pasal kesahihan bende ni..
      cuma ni berdasarkan apa yg nenek n pakcik ana cakap..
      selebihnya semuanya kuasa allah..
      cuba try contact "A Rahmani" tu..
      Dia ada jual krim..
      apa pun,jaga pantang ye..

      Delete
  16. Salam, saya jug apernah alami. Kayap tapak anjing . First, jumpa doc, die just bg ubt cream je. X tahan sgt, Pergi kedai ubat sei-sei mintak sulfur/ belerang warna kuning dan sapu perlahan-lahan. X smpai seminggu dah sembuh. Alhamdulillah. Tapi ada tinggalkan parut.huhuuhu.. Tp menurut doktor, sebab kayap nie adalah terlalu stress.

    ReplyDelete
  17. Salam. saya baru kene kayap hr sabtu lps 6/9/2014. siti ada ckp jgn masak goreng2 dlm rumah. maksudnya kalau kita masak yg stim, panggang boleh la kan

    ReplyDelete
  18. saya baru adje kena kayap nie .. umm sakednye ... smpai takboleyh tydo ..

    ReplyDelete
  19. Salam.

    Tq for the entry.
    saya baru je kena kayap ni bawah breast. sgt sakit and ubat yg doc bagi sgt2 mahal dlm rm480 utk 1 week. doc pun cakap antibody lemah.
    and kayap ni ada kena mengena ngan sakit yg kta pernah kena waktu dulu2 tak.

    sbb sy pernah buang fibroid dekat breast yg sm.

    ReplyDelete
  20. Wslm..mahalnya..jika belum baik boleh cuba krimmutiarabumi.. Sms/wasap ke 0134389413 nti dia bls..atau ke krimmutiarabumi.blogspot.com ada testimoni..tk

    ReplyDelete
  21. Ye la.. Ana dok baring2 kat katil wad kecemasan tu, lepas tu pakai baju untuk xray.. xray kan dia hanya sediakan sehelai baju.. Tah berapa ramai yang dah sarung baju tu and mungkin salah sorang nye tengah kena kayap.. Mane la kita nak tau kan??


    Saya nak perbetul sedikit assumption awak di atas. tidak sebenarnya. Pakaian yg telah dipakai oleh sorang pt. akan terus dikumpul dan dibasuh. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..

      Apa yang ana maksudkan,baju masa nak xray tu..
      Sebab masa ana salin baju,memang baju tu bergantung dgn cara yang x proper..
      jz tergantung ATAS PINTU ALMARI..
      and sebelum ana tu,memang sorang pt baruuuuu je keluar..
      hehe..
      bukan baju yang warded tu awak..
      ni baju khas kat bilik xray..

      Delete
  22. Salam ana,sya skrg tgh rsa skitnya kna kayap ni..since khamis mggu lps rsa pedih2 n gatal kt bdn tp xde ape2,sabtu dh nmpk naij ruam,skrg dh berair n skit hbis bdn,rsa cam myucuk2..doc bg ubt antivirus tu,thn gatal ngn cream sapu..stiap kli sapu cream msti nk kuar airmata..jnis ape pun xtau,kna bwh breast ngn kt bdn blkg..

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum.....untuk pengetahuan kami telah berjaya mengubati ramai pesakit yang telah di jangkiti pelbagai jenis kayap ,samaada kanak2 dan orang dewasa.Alhamdulillah kebanyakkan mereka yang dirawat tidak memerlukan masa yang lama untuk sembuh.....dengan kos perubatan yang rendah.Berminat untuk berubat kayap boleh hubungi saya di no 0102660408 (Puan Fatimah)

    ReplyDelete