Wednesday, 6 March 2013

..SALING MEMERLUKAN..

..ASSALAMUALAIKUM..

Topik : SALING MEMERLUKAN @ SALING BERGANTUNG..

Motif??

Ok.. Haritu Ana ada tengok rancangan apa tah.. Artis jemputan dia Jalaluddin Hassan bersama isteri.. Topik sebenar Ana tak ingat tapi lebih kurang SUAMI ISTERI : SIAPA YANG LEBIH BERGANTUNG..

Agak menarik topik ni sebenarnya.. Macam Jalaluddin Hassan tu, katanya dia memang bergantung dekat isteri dia berkenaan dengan pakaian, makanan.. Sampaikan dia cakap kalau isteri dia takde, dia xtau nak cari stokin dia dekat mana.. Kalau makan pon xsilap Ana isteri dia cakap isteri dia suap.. So sweet kan..

Kalau berkenaan dengan Ana pulak.. Ana bergantung pada MR J dari segi :-

1) KENDERAAN..

sebab dari zaman couple lagi, nak kemana2 semua MR J yang hantar.. Sampaikan sekarang ni kalau Ana nak berjalan sorang, Ana dah xreti nak naik bas ke teksi ke LRT or whatever.. Bukan xreti ape.. Melampau la kalau takat bayar tambang je xreti kan.. Dia lebih kepada macam takut.. Macam xberani.. Tak tau nak describe camne..
**kalau boleh jangan tiru AKSI ini ok.. Sebab kelemahannya adalah kita akan jadi teramatla payah untuk kemana2 seorang diri.. Jadi xyakin, xselamat, mcm2 la.. Mesti nak kena ada cik suami.. Habis kalau dia keje, terpaksa la tunggu dia..

2) TIDUR..

sebab dari hari pertama kawen, Ana dah biasa tido atas bahu @ lengan MR J.. And lagi 1 habit Ana adalah "NAK CIUM BAU KETIAK MR J".. Gelakkan Ana!! Boooooooo.. Ye!! Sangat la tah pape ok.. Tapi xtau la kenapa suke sangat.. Hurmmmmm..
**maybe DASHING KALE HIJAU tu pon main peranan kot.. Sebab bau tu memang serasi dengan badan MR J.. Bau die melekat.. Bau cam machooo je.. #SUKEATIAKULATUKANLAKIAKU!!


3) MEMILIH BARANG BASAH DI PASAR

sebab Ana KURENGGG pandai dalam bab memilih ayam,udang,ikan,ketam dan sebagainya.. Kalau Ana yg pilih mesti dia cakap dah x segar la, ketam xde isi la ape la.. Ana pon surprise yg dia ada kepakaran dalam memilih ketam yg isi penuh.. Hurmmm.. Simple je ek nak tau?? Ana tak tau.. camne ek?? Ngeeeeee
*sila la ajar Ana dengan komen yang membina di bawah..


4) MENYIANG @ MEMBERSIHKAN BARANG BASAH

sebab Ana juga xpandai siang ketam @ ayam.. Setakat ikan ke apa ok lagi.. Tapi tang ketam.. Sorryyyyyy.. memang fail.. Baru2 ni pon baru je belajar potong siput.. Its fun OK!! Hehe..
**Bukan saya mengada-ngada.. Tapi encik suami yang ringan tulang nak membantu.. So, jangan la salahkan saya ye..


MR J pulak maybe bergantung pada Ana dari segi :-

1) OF COURSE MEMASAK

sebab MR J bukanla xpandai masak.. Setakat maggie, telur, goreng2 ayam ke apa dia pandai la.. Tapi fav dia gulai lemak cili api, tumis cili api, masak sambal, mihun sup, asam pedas and banyak lagi.. Mane la die tau nak masak.. So alhamdulillah Ana suka masak.. So Ana yg akan masak ape je yang dia nak makan..
**Masakkan Ana xla sesepecial mane.. Biase2 je.. Takat nak memuaskan tekak MR J and family 2 mungkin xde masalah lagi.. Tapi kalau nak masuk MasterChef, memang ku kena pelangkung dengan PAPAJO tu..kehkeh


2) MENGEMAS RUMAH

MR J ni ringan tulang.. Dia rajin tolong Ana dari segi basuh pinggan mangkuk n kadang2 kemas rumah sikit2.. Tapi faham2 la kalau laki yang kemas rumah kan!! SANGAT la TERAMAT kemasnyaaaaa!!! Buat ikut dan die je.. So nak xnak, hujung minggu atau waktu cuti Ana memang kemas 1 rumah.. Hari kerja kemas gitu2 je sebab penat..
**iye..orang lain pon keje jugak.. Ade anak lagi.. eh eh..sukeati la..hehe.. peaceee...


3) BASUH KAIN & LIPAT KAIN

ok.. Bab ni memang MR J fail habis.. Dia xkan tolong basuh kain n lipat kain sebab dia memang xreti.. Walaupun basuh kain tu pakai mesin auto je pon.. Tekan suis, bukak paip air, tekan on, letak sabun, masuk air, campak kain, tutup mesin, mesin golek2, siap.. Bukan susah pon!! Die tetap xpandai.. Tapi xpe la.. Itu kan memang tanggungjawab isteri.. Kecuali kalau si suami ringan tulang nak membantu kan!!

Itu hal rumah tangga.. Hal2 yang lain, memang kami saling memerlukan la.. Kasih sayang, cinta, rindu.. Kalau kami tak saling memerlukan, nak mintak kat sape lak kan..

Ape pon Ana bersyukur, walaupun xbanyak, MR J tetap boleh meringankan beban Ana sedikit dalam menguruskan rumah.. Takde la fully harap kat Ana.. Maybe sebab dia faham.. Ana pon kerja.. So sama2 penat..

Ade seseparuh lelaki yang totally 100% serahkan segalanya pada si isteri.. hurmmm..

Bagaimana pulak dengan korang??

Ok.. Khutbah tamat.. Hehe.. babai..

No comments:

Post a Comment